朋友仔問,如果鍾意飲甜嘢,但又知汽水、果汁好高糖份,可以點做。
咁我就教佢哋,用「有氣嘅水」溝淡糖份。而且,有氣嘅特性,會比人解渴嘅感覺。
誰不知,友人給我發了這個產品。
記住,tonic water 不是水,是糖水!
Tonic water 含有water 嘅字眼,亦「有氣」,而且飲下唔甜,自然給人像有氣礦泉水一樣。但如果你有認真看過tonic water 嘅營養價值,就會發現tonic water 糖份僅次於汽水!用tonic water 來調製飲品,根本無助減糖、減卡!
一罐tonic water 已有29克糖份 (約六茶匙糖份),熱量已有122千卡。如果用來溝淡果汁,如蘋果汁,一杯(250毫升)已有20-30克糖,以為好健康,點知加加埋埋可以攝取10茶匙糖份!
所以,「有氣嘅水」唔係指tonic water,好多時係指梳打水soda water或者有氣礦泉水sparkling water。
梳打水soda water
水經過「碳酸化」嘅過程,當中被注入二氧化碳氣體及/或其他礦物質。
梳打水一般都是「零卡」!
有氣礦泉水 Sparking water
有氣礦泉水大多來自天然泉水,含有礦物質,而高當中嘅氣泡亦是天然。因應地區及氣候,礦物質含量會有所不同。
有氣礦泉水,重點也是只有水,自然亦是「零卡」!

Leave a reply